STIEF DESMET

In zijn werk en leven onderzoekt Stief DeSmet (België ° 73, woont en werkt in Bachte-Maria-Leerne (B) en Minot (Fr.)) de dubbelzinnige relatie tussen natuur en cultuur en de manipulatie van de natuur door mensenhanden en vice versa. De kunstenaar lijkt voortdurend gevangen te zitten tussen zijn werkelijke bestaan in een hectische, op consumptie gebaseerde moderne samenleving en een verlangen naar een sublieme, utopische natuurlijke staat. Tegelijkertijd is hij kritisch en bekijkt hij op subtiele wijze de relativiteit van dit verlangen naar een idyllische fantasie met een serieuze dosis ironie. Door iconische beelden te manipuleren verzet hij mogelijke betekenissen, voegt een betekenislaag toe of misleidt hij de toeschouwer. Zijn atelierpraktijk is niet gericht op één medium, in plaats daarvan schakelt hij gemakkelijk tussen schilderen en beeldhouwen, video, performance of installatiekunst.

Stief Desmet-6

CARRIERE

Na enkele jaren in Gent en L.A. te hebben gewoond, trok hij zich terug in het vredige dorp Bachte-Maria-Leerne, een paar kilometer ten zuiden van Gent, nabij de idyllische rivier de Leie, waar hij met zijn vrouw en twee kinderen in een voormalige boerderij werkt en woont. Daar heeft hij verschillende ateliers met verschillende specificaties waar je hem aan het werk kunt vinden, afhankelijk van de stemming van de dag.

Het werk van DeSmet is te vinden in privécollecties in België, Nederland, Frankrijk, de VS, Zwitserland en in openbare ruimtes in België, Nederland en Frankrijk. Tijdens Art Flow Zwolle 2022 presenteert hij de sculptuur ‘The Guard’: een metershoge duitse scheper, geïnspireerd door eenkitscherig fragiel porseleinen beeldje op grootmoeders schouw. Meer dan een bewaker van het erf of een visuele verstoorder van de pastorale vista kan The Guard ook gezienworden als een symbolische grens die elke bezoeker van het park moet passeren. Een grens die ontzag, angst voor het onbekende of een poort naar het beloofde land kan belichamen.

Artist website: www.stiefdesmet.com 

CONTACT

Bijkomende vragen over onze beeldenroute?

Neem contact op met één van onze medewerkers