Zoek het werk in de boom & luister!

STEFAAN VAN BIESEN

Stefaan van Biesen [°1953] is een Belgische multidisciplinaire kunstenaar. In zijn werk is er een associatieve soliditeit tussen denken, doen, omgeving, welzijn: ‘hoe manifesteren onze gedachten zich via handelingen in onze omgeving en in hoeverre dragen ze bij aan ons welzijn?”

Sinds 1990 maakt hij wandelingen die hij documenteert en toont in tekeningen, installaties, maquettes, teksten, video’s en foto’s. Hij beschouwt het wandelen als een subjectief denkproces in het stedelijk weefsel en in het landschap. Vooral door tekeningen, die al te zien waren o.a. in het Goethe-Institut in Griekenland, Museu Nogueira da Silva, Braga Portutgal [Minho University], het Nationaal Museum Brasilia in Brazilië en de Fundaçao José Saramago in Lissabon, Portugal.

 

Een belangrijk deel van zijn artistieke creativiteit besteedt hij aan uitwisselingen en samenwerkingen met andere kunstenaars, wetenschappers en deskundigen uit verschillende disciplines. Zijn werk staat in directe dialoog met zijn omgeving. Stefaan van Biesen onderzoekt de voornamelijk stedelijke, menselijke ruimte met zijn vele gedocumenteerde wandelingen. Hij maakt deze tot een zintuiglijke ervaring, die door zijn documentatie een wetenschappelijk en esthetisch karakter krijgt.

Van Biesen’s denken sluit aan bij het nomadische aspect van de renaissancekunstenaars die door heel Europa reisden. Dürer is daar een sprekend voorbeeld van. Deze reizen waren kunstprojecten, waarin gedachtestromen, tekeningen en andere artefacten ontstonden uit ontmoetingen met andere mensen en culturen. Deze reizen waren als het ware laboratoria van de gedachte. Van Biesen laat dit labo zien. Aantekeningen, artefacten en tekeningen stofferen zijn reis.

Over Stefaan van biesen

Hij is medeoprichter van Art/NaturSci Movement [Mary Patricia Warming USA/Berlin] 2020.

Lid van de ArtScience Exhibits community Berlin [Humboldt University] 2018. [Onderdeel van Earth Connections, een reizend kunstwerkarchief. Manifest/o voor de inaugurele tentoonstelling van de Art/NaturSci Movement. Samengesteld door Mary Patricia Warming [USA/Berlijn]].

Medeoprichter en voorzitter/erevoorzitter van VZW RASA kunsteducatie (1994-1999).


Medeoprichter en lid van the Milena principle [internationaal onafhankelijk kunstplatform, sinds 2000]. Werken op onconventionele manieren en door onverwachte en invloedrijke debatten over kunst op gang te brengen. Binnen zijn projecten van the Milena -principle komen verschillende internationale kunstenaars, schrijvers, wetenschappers samen en  creëren projecten met een multi- en interdisciplinaire houding. Zo reflecteren ze over de grensoverschrijdende aspecten van cultuur, kunst, wetenschap, ecologie en gezondheid.


Werken in verschillende privécollecties en musea in Europa, Brazilië en China. Werkte als kunstenaar in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Polen, Italië, Servië, Griekenland, Cyprus, Portugal, Servië, Brazilië, de VS en China.


Soundscapes en composities voor theaterstukken, choreografieën, performances, kunstvideo en internationale geluidskunst evenementen.

CONTACT

Bijkomende vragen over onze beeldenroute?

Neem contact op met één van onze medewerkers