RIA PACQUÉE

Ria Pacquée (1954) brak in de jaren tachtig internationaal door met haar performanceserie met de door haar gecreëerde personages ‘Madame’ en ‘It’. Door middel van deze twee personages infiltreerde ze in de werkelijkheid en onderzocht ze de dunne scheidingslijn tussen het fictieve en het reële. In haar recenter werk concentreert ze zich op foto- en videoproducties, waarin de ervaringen, opgedaan als performance kunstenaar, nog steeds een belangrijke rol spelen.

Als toeschouwer (foto’s en video’s) van het openbare leven en als deelnemer (performances) probeert Pacquée antwoorden te vinden op de meest elementaire vragen van het bestaan. In dit opzicht is de straat haar studieterrein. Zij ziet de straat als een levend decor, waarin zij zich discreet beweegt (‘street rambling’) en met een camera gebeurtenissen vastlegt vanuit een bepaald gezichtspunt. Haar interesse in rituelen en de metafysica van religieuze ervaring, anonimiteit, zwerven door de stad en het verzamelen van bijbehorende geluiden en beelden – recreatie en toe-eigening van de werkelijkheid door details uit hun alledaagse context te halen, zijn ook belangrijke thema’s in haar werk. Veel wordt aan het toeval overgelaten.

I us and them

Carriere

In 1995 ontving zij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunsten en in 2009 de Prijs voor Hedendaagse Belgische Beeldhouwkunst van de Stichting Marie-Louise Jacques (Be). In 2006 kreeg ze van het Impakt Festival in Utrecht (Nederland) een eervolle vermelding voor haar video Inch’Allah. Zij was artist in residence aan verschillende internationale instellingen: de Academia Belgica in Rome in 1996, Middlesex University in Londen in 2001 en de Cité Internationale des Arts in Parijs in 2006 en 2012.

 

Ria heeft deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen en biënnales zoals Streetrambling, Galerie Ronny Van de Velde, Antwerpen (B); A thing of infinite solitude, Museum voor Moderne Kunst, Arnhem (NL); Desert of fragments, Museum voor Moderne Kunst, Antwerpen (B); Manifesta 7, Palazzo delle Poste, Trento (I) Color Walks, Espace LLS387, Antwerpen (B); Westerly Winds, Argos Centre d’Art & Media, Brussel (B); Slamm,Ramble,Perform, Warande Cultuurcentrum, Turnhout (B) en They are looking at us, we are looking at them, Openluchtmuseum, Middelheim Antwerpen (B).

Artist website: http://riapacquee.com/#

CONTACT

Bijkomende vragen over onze beeldenroute?

Neem contact op met één van onze medewerkers