NICOLAS LAVARENNE

NAAR OPEN MINDED WENDINGEN

Nicolas Lavarenne is een Franse kunstenaar, geboren in Chamalières, met een hartstocht voor menselijke sculpturen. Aanvankelijk studeerde Lavarenne mechanische design en ging hij jaren aan de slag in de motorfietsindustrie. Echter voelde hij aan dat dit niet zijn roeping was en kreeg de realisatie dat hij met zijn handen meer creatieve zaken kon vervaardigen.

Na jaren decoraties voor meubilair praktisch te hebben ontworpen op aanvraag van klanten, stroomde hij naar de artistieke, open minded zijde van de kunstwereld. Hij besloot los te komen van de designs die hij op basis van verkregen instructies ontwierp, alsook een rem vormden op een maximale creativiteit.

Wanneer u de sculpturen van Lavarenne bezichtigt, trekken de gedetailleerde menselijke anatomische details de aandacht. Eveneens speelt hij met de zwaartekracht doordat hij deze figuren in gewaagde houdingen creëert. De bewegingen van de sculpturen, bestaande uit vaste materialen, geven een zekere dynamische schijn weer. Hierdoor wordt de indruk dat de beeldhouwwerken rekbaar en flexibel zijn geamplificeerd.

Sculpturen uit brons

De kunstenaar vervaardigt hoofdzakelijk sculpturen uit brons. Deze worden in het eindproduct in de lucht geheven door middel van stelten, palen of touwen. Aangezien hij bronzen beelden maakt, mag Nicolas Lavarenne volgens de Franse wet slechts twaalf originele versies creëren van elk beeldhouwwerk. Acht worden benoemd in Arabische cijfers en vier in Romeinse. Werken die buiten deze richtlijnen vallen zijn reproducties, geen originelen.

De beeldhouwwerken van Lavarenne vullen niet louter de ruimte, maar scheppen in hun aanwezigheid een expressie van sensitiviteit. Desondanks omschrijft hij kunst als een spiegel voor de toeschouwer, die een persoonlijk verhaal inbrengt.

Niet alleen de beschouwing van de kunstenaar en de toeschouwer, maar ook de omgevende context en landschap zijn onderdeel van de observatie. Deze samenkomst van gedachten en fysieke context leidt tot de totstandkoming van het volledig verhaal. De plaats van de sculptuur beïnvloedt de benadering ervan mee en creëert een authentieke perceptuele ervaring. Nicolas doet de assen tussen kunst en mens, wetenschap en cultuur, rede en verbeelding weer heropleven.

IN LAVARENNE’S WORK, THE DETAIL IS PRESENT, BUT IT IS NOT THE DETAIL THAT WE REMEMBER, IT’S IT EXTENSION. HE TARGETS SENSITIVITY. – F. FALSETTI

 

CONTACT

Bijkomende vragen over onze beeldenroute?

Neem contact op met één van onze medewerkers