MAEN FLORIN

EEN VEELZEGGENDE STILTE

Tristesse, bezinning, teruggetrokken. In Schelderode schept beeldende kunstenaar Maen Florin in haar atelier verstilde werken met de voornoemde voelbare emoties. Telkens zijn het andere personages, van kop tot teen, of vaker slechts een kop. Dit maakt de focus op de gezichtsuitdrukking intenser, een stap opzij van extra afleidingen. Een nieuw personage nodigt uit voor een individuele bezinning, een nieuwe momentopname. Toch heerst er een repetitieve sfeer van eenzaamheid, wat de reeks individuen collectief met elkaar verbindt.

De figuren roepen heel wat vragen op. Wat voor gedachten dwalen er door hun hoofd? Welk ongekend verhaal houdt zich schuil achter de emoties op hun gezicht? Het is aan de toeschouwer om nader contact te zoeken en hun gedachten binnen te dringen. Misschien doet hun expressie een intens gevoel oproepen, een herkenbare eenzaamheid vanuit een levenservaring. Of misschien prikkelen ze je verbeelding en improviseer je een passend verhaal. Introspectie slaat hier onherroepelijk, net als vuur, over op de toeschouwer. De uitdaging om de mimiek af te lezen en, bovenal, te begrijpen overstijgt alle andere verlangens. Jij bent de vertaler.

maen florin
maen florin

Fragiliteit

Doorheen haar kunstjaren zette Maen Florin twee evoluties op haar tijdlijn neer. Een eerste bestudering toont de verandering van materiaal, waarbij ze gips stilaan verving door keramiek. Keramiek: wellicht even breekbaar en fragiel als de personages die ze in het leven blaast? Misschien niet zomaar een uit lucht gegrepen verandering, het schept een symbolische link tussen materiaal en thema. Waar ze in het verleden bovendien weelderige creaties ontwierp, maakt ze vandaag de dag plaats voor verstilde creaturen. Recht vanuit het hart en met veel buikgevoel, dat is haar geheim.

De Performer I, ZIP 2020

Het beeld die je verwelkomt. Bekijk ook meer werken van Maen Florin in het Academiehuis en in de stad!

 “De beelden van Maen Florin zijn mensachtige figuren, zoals we ze zien als we buiten onze comfortzone stappen en met een existentiële onrust kijken naar wat er met het mensdom misloopt. Ze zijn vaak ook beschilderd, alsof de kleuren een gemoeds(on)rust moeten evoceren. Of misschien wel net camoufleren.” – Marc Ruyters

Artist website: maenflorin.be

CONTACT

Bijkomende vragen over onze beeldenroute?

Neem contact op met één van onze medewerkers

BLIJF OP DE HOOGTE

Wil je graag updates en meer informatie over de beeldenroute?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!