KOEN VAN MECHELEN

Koen Vanmechelen (1965) is een internationaal gerenommeerd kunstenaar, werkzaam in een veelheid van disciplines. Hij is een van de meest veelzijdige denkers van deze tijd. Hij bevindt zich op het snijpunt van kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap.

Als eeuwige migrant reist hij de wereld rond op zoek naar antwoorden op fundamentele vragen die raken aan vraagstukken die zowel tijdloos als actueel zijn: identiteit, diversiteit, globalisering en mensenrechten. Hij verweeft die antwoorden – altijd works in progress – in raadselachtige kunstwerken en projecten. Zijn zoektochten en interdisciplinaire projecten nodigen andere migranten uit om samen te werken en creëren een bewustzijn en een beweging van gemeenschappen over de hele wereld. Samen reflecteren ze op de wereldwijde erfenis van het menselijke dier en verkennen ze de verschillende manieren waarop we ervoor kiezen om samen te leven en te evolueren.

In 2010 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Hasselt en in 2013 werd hij onderscheiden met de prestigieuze Golden Nica Hybrid Art Award (Linz) en Global Artist’s Award (Venetië). Tot nu toe was zijn werk te zien in meer dan 80 solotentoonstellingen en 220 groepstentoonstellingen wereldwijd. Als veelgevraagd spreker werd hij uitgenodigd om het World Economic Forum (2008) en verschillende TED-conferenties toe te spreken.

Uncomfortable, carrara marble, 55 x 50 x 81 © Koen Vanmechelen, 2019

Koen Vanmechelen 2019
© Koen Vanmechelen 2019 photo by Jeroen Verrecht

Labiomista

In 2017 verhuisde Koen Vanmechelen zijn studio en hoofdkwartier van de stichting naar LABIOMISTA, gevestigd in een voormalige openbare dierentuin in de Belgische stad Genk. LABIOMISTA, letterlijk ‘mix van leven’, is op zich een allesomvattend kunstproject, opgezet als een model voor de filosofische ideeën waarop Vanmechelens werk is gebaseerd.  LABIOMISTA biedt onderdak aan Vanmechelens eerste Open Universiteit voor Diversiteit en aanverwante stichtingen.  De site is ook de plaats waar de dieren van de kunstenaar leven en zich voortplanten.  Het is zowel een laboratorium als een bibliotheek van bioculturele diversiteit.

 

Volgens Vanmechelen: “Dit is een plek die zowel de fysieke als de mentale ruimte biedt die nodig is om biologische en culturele diversiteit tot bloei te laten komen. Haar positie tussen het gedomesticeerde en het wilde helpt om nieuwe vruchtbaarheid in de buurt te brengen, die zich op haar beurt zal verspreiden naar andere delen van de stad.  LABIOMISTA zal laten zien hoe verschillende culturen met elkaar in contact kunnen komen, en hoe mens, flora en fauna naast elkaar kunnen bestaan op een verrijkende manier die misschien vergeten is.  Mijn werk in LABIOMISTA navigeert tussen en over disciplines, positioneert diversiteit als de basis voor duurzaam leven en biedt een alternatief voor traditioneel monolithische, mono-culturele benaderingen van ontwikkeling”.

CONTACT

Bijkomende vragen over onze beeldenroute?

Neem contact op met één van onze medewerkers

BLIJF OP DE HOOGTE

Wil je graag updates en meer informatie over de beeldenroute?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!