ARNE QUINZE

Arne Quinze is een Belgische hedendaagse kunstenaar, schilder en beeldhouwer. Zijn werk omvat alles van kleine tekeningen en schilderijen, middelgrote sculpturen tot massieve installaties. Quinze werd in 1971 in België geboren en woont en werkt momenteel in Sint-Martens-Latem, een stad in de buurt van de Belgische stad Gent. Zijn vroege carrière begon in de jaren 1980 als graffitikunstenaar. Hij stelde steeds de rol van onze steden in vraag en begon zijn zoektocht om van steden openluchtmusea te maken. Zijn werk evolueerde al snel van Street Art naar Public Art met terugkerende thema’s als sociale interactie, verstedelijking en diversiteit.

 

Wat Quinze drijft is het geloof in de mogelijke realisatie van een idealistische samenleving waar alle individuen communiceren en met elkaar in interactie zijn, met als doel mensen samen te brengen en hen aan te zetten tot een krachtige dialoog. Zijn onconventionele publieke installaties hebben percepties op de proef gesteld in de stadscentra van België (Cityscape, The Sequence, Rock Strangers, The Passenger), Duitsland (The Traveller), Frankrijk (Camille, Rock Strangers), Libanon (The Visitor), China (Red Beacon), Brazilië (Matarazzo), de VS (Timegate, Whispers, Scarlet), onder anderen.

arne quinze

De schoonheid van natuur

De sculpturen van Arne Quinze ontstaan na talrijke persoonlijke ontmoetingen met de ongebreidelde schoonheid van de natuur. Ze symboliseren zijn reflectie over de groeiende verschillen tussen de diversiteit van de natuur en de voortdurende expansie van monotone steden.

 

Terwijl ze voortdurend de fysieke processen van complexe demografieën ontrafelen, reageren ze op alle impulsen om het evenwicht te bewaren. Het resultaat is een spel van aantrekking en afstoting dat vorm geeft aan de organische vormen en de elektrische felle kleuren. Op het eerste gezicht lijken ze kwetsbaar, maar net als de natuur volharden ze in een energieke dialoog.

 

 

OPTIMISME

In elke cultuur die Quinze tegenkomt, wordt hij gevoed door een overweldigend optimisme.

Elk nieuw creatief ras vangt zijn onderzoek en studie naar interactie, en stedelijke beweging die de voortdurende evolutie van de mens en zijn omgeving uitdrukt. Naast het bouwen van architecturale sculpturen, creëert hij complexe kunstwerken en video-installaties die zijn visie inschrijven in de maatschappij van hoe mensen zichzelf en de maatschappij zien. Werken als Bidonvilles, Stilthouses, Chaos, My Home My House My Stilthouse, My Safe Garden, Natural Chaos en Natural Chaos Satellites zijn te zien geweest op verschillende tentoonstellingen.

 

Arne Quinze

“Steden als openluchtmusea – het klinkt als een idealistische droom, maar ik streef ernaar deze droom te realiseren. Een publiek dat elke dag door kunst wordt omringd. Kunst heeft een positieve invloed op mensen en hun persoonlijke ontwikkeling: het verbreedt hun horizon en maakt hen toleranter ten opzichte van verschillen in de samenleving.”

Artist website: https://www.arnequinze.com/

CONTACT

Bijkomende vragen over onze beeldenroute?

Neem contact op met één van onze medewerkers

BLIJF OP DE HOOGTE

Wil je graag updates en meer informatie over de beeldenroute?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!